Што претставуваат порцеланските ламинати?

Порцеланските ламинати претставуваат ултра тенки лушпи бондирани (залепени) на предната површина од забот, за да се постигне природен и атрактивен изглед на забите.

Предности на порцеланските ламинати?

 • Целосно без метални и целосно безбедни
 • Минимален инвазивен третман
 • Не се менуваат со текот на времето
 • Издржливи и отпорни на абење
 • Максимална естетика

Дали третманот е штетен за забот?

Не. Откако оштетениот или пребоениот заб е анестезиран со локална анестезија, стоматологот ја отстранува само горната површина на забот (емајлот).

Важно е да се напомене дека за оваа процедура не е потребно значително одземање на забна супстанца и во некои случаи можат да се изработат без стругање на забите.

За што се добри порцеланските ламинати?

 • Препокривање на пребоените површини на забите.
 • Реставрирање на дефекти поради проблеми со формирање на емајлот.
 • Коригирање на должината на забите.
 • Затворање на просторот (дијастемата) помеѓу инцизивите.
 • Подобрување на изгледот на “криви заби”.
 • Постигнување на посакуваната белина на забите.
 • Подобрување на формата на забите.